Održavanje sajtova

Održavanje sajtova

PITATE SE ŠTA PODRAZUMEVA POJAM “ODRŽAVANJE SAJTA“?

Održavanje sajtaNajprostiji odgovor bi bio da su to sve one radnje koje je potrebno preduzimati da bi sajt 24 časa, 365 dana u godini bio vidljiv, funkcionalan i dostupan potencijalnim korisnicima.

U tom cilju nekada može da se deluje preventivno tako što se rade periodični bekapi i nadogradnje sajta, a to je naročito važno ako imate sajt koji radi na nekoj od besplatnih CMS platformi kao što su Word Press, Joomla, Drupal, Magento, Open Cart, Presta Shop i sl. (npr. nadogradnja Word Press-a, nadogradnja dodataka ili plagina (Plugins), nadogradnja Joomla-e i pripadajućih dodataka i sl.).

U nekim slučajevima preventivno delovanje nije dovoljno, te sajt jednostavno prestane da radi, odnosno, postane nedostupan.
Razlozi za to mogu biti raznorazni, a najčešče su posledica hakerskih upada ili nadogradnji servera na kome se sajt hostuje (npr. nadogradnja PHP verzije na serveru i sl.). Ako imate takav problem – na pravom ste mestu za rešenje. Naime, mi se skoro dvadeset godina uspešno borimo sa takvim problemima, te uspevamo da u veoma kratkom roku očistimo sajt od malicioznih sadržaja, te ga ponovo učinimo potpuno operativnim.

Naravno, u održavanje sajta bi spadala i periodična izmena sadržaja na sajtu dodavanje, brisanje ili pregrupisavanje gradivih elemenata i sl..